Mercedes-Benz Citan review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2013
Categorie
Bestelwagen
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

5 / 10

beoordeling van heycar

De eerste kleine bestelwagen van Mercedes-Benz

Voordelen

  • Verfijnd en comfortabel
  • Grote verbetering ten opzichte van de Renault Kangoo waar hij op is gebaseerd
  • 109 CDI BlueEfficiency heeft een geclaimed rendement van 3,58 l/100 km

Nadelen

  • Ondanks de verbeteringen lijkt de wagen nog altijd op een Renault
  • Bestelwagens van concurrenten kosten minder
  • Zijn leeftijd begint te tellen
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Mercedes-Benz Citan

"Mercedes-Benz heeft niet eerder een kleine bestelwagen in zijn collectie gehad, dus in plaats van bij nul te beginnen hebben zij samengewerkt met Renault om de Citan te maken, het alternatief voor de Volkswagen Caddy."

Dat is de verklaring voor het feit dat het profiel van de Citan je zo bekend voorkomt, hij is namelijk gebaseerd op een Kangoo, maar hij is veel meer dan zomaar een Renault met een nieuw logo erop. Mercedes-Benz heeft op veel gebieden belangrijke wijzigingen doorgevoerd en het resultaat is een kleine bestelwagen die net zo goed is als de grotere modellen Vito en Sprinter.


Hij is verkrijgbaar in drie lengtes: behalve het standaardmodel en het model met lange wielbasis, biedt Mercedes-Benz de compacte versie aan, die in de reeks van de Kangoo niet langer beschikbaar is. Behalve de standaard gesloten bestelwagen is er een Dualiner bestelwagen met dubbele cabine, en, wat opvallend is, een Traveliner (die later werd omgedoopt tot de Tourer), wat in feite een kleine MPV is.


Alle versies rijden erg goed met een prettig afgestelde stuurinrichting en goed rijcomfort, ook bij volle belading. Maar wat er het meeste uitspringt, is de indrukwekkende verfijning. Laat je niet door schijn bedriegen, deze bestelwagen voelt iedere centimeter als een Mercedes-Benz.


De hoofdmotor is een 1,5 liter diesel, die met verschillende vermogens wordt gemaakt: 75 pk, 90 pk en 110 pk. Er bestaat ook een 1,2 liter benzinemotor met turbolader en 114 pk. Het meest zuinige model is de 109 CDI BlueEfficiency, die een geclaimd gemiddeld verbruik heeft van 3,58 l/100 km, met een CO2-uitstoot van 112 g/km. De twee dieselvarianten met het lagere vermogen hebben handgeschakelde vijfversnellingsbakken, terwijl de sterkere diesel en de benzinemotor allebei een zesversnellingsbak hebben.


Vergelijkbare bestelwagens zijn onder meer de Ford Transit Connect, Opel Combo en de Volkswagen Caddy.

Populaire modellen

Terug naar boven