Audi RS7 Sportback (2014-2020) Review 2024

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2014
Categorie
Performance
Brandstof
Benzine

Geschreven door

6 / 10

beoordeling van heycar

Supersnelle vierdeurs coupé

Voordelen

 • Belachelijk snel en geweldig geluid
 • Uitstekende kwaliteit van het interieur
 • Praktisch genoeg voor een gezin

Nadelen

 • Besturing zou directer moeten zijn
 • Infotainmentsysteem voelt gedateerd aan
 • Erg duur in aanschaf en gebruik
Inhoudsopgave

Algemeen oordeel

"Ooit, eigenlijk niet zo lang geleden, produceerde Audi Sport, de prestatiedivisie van de Duitse fabrikant, maar één superkrachtig RS-model tegelijk om die auto extra speciaal te laten voelen. De vraag naar snelle en potente versies van een verscheidenheid aan populaire Audi-modellen was echter zo groot ze bij Audi Sport uiteindelijk toch maar besloten toe te geven en de mensen te geven wat ze wilden. En dat besluit kunnen wij alleen maar toejuichen."

Tegenwoordig zijn RS-modellen er in alle soorten en maten, en de RS7 op basis van de A7 vierdeurs executive coupé is een van de grootste. Zoals alle RS-modellen wordt hij geleverd met een belachelijke hoeveelheid pk's, een opzichtige stylingrevisie, waaraan dan ook een kolossaal prijskaartje hangt. Dat betekent dat deze auto niet voor iedereen geschikt is, zeker niet voor degenen met een zekere terughoudendheid, maar voor wie hem wel past is er waarschijnlijk geen aantrekkelijkere auto.


Zoals veel RS-auto's gaat het bij de RS7 vooral om de motor. En die is dan ook niet mis. Deze 4,0-liter V8-benzinemotor met dubbele turbo levert in zijn normale gedaante maar liefst 560 pk, maar in de Performance-uitvoering is dat nog verder opgevoerd tot een nog gekkere 605 pk. Zoals te verwachten zijn beide motoren adembenemend als het gaat om snelheid maken, en het geluid dat ze daarbij maken is al even dramatisch.


Als je rustiger aan doet is de RS7 ook in staat tot verfijning van de bovenste plank en kan hij ook een comfortabele rij-ervaring leveren waarmee je vlot grote afstanden kunt afleggen. Sommigen zullen misschien teleurgesteld zijn dat hij in de bochten niet meer aanvoelt als een sportwagen. Daarvoor is hij echter te groot en te zwaar en de besturing geeft niet veel feedback. Maar het valt niet te ontkennen dat hij beslist heel capabel is in de bochten, met sterke grip en strakke controle.


Binnenin is er ook veel aantrekkelijks, met de typisch tactiele constructieve kwaliteit van Audi, standaard veel luxevoorzieningen, een grote kofferruimte en een redelijk royale binnenruimte voor vier personen. Toegegeven, het infotainmentsysteem ziet er een beetje gedateerd uit en een deel van de nieuwste infotainment- en veiligheidsuitrusting ontbreekt, maar voor een auto die in 2014 werd geïntroduceerd is dat niet echt verrassend.


Wat echter niet ontbreekt, zijn enorme prestaties, stijl en charme. Je zult flink in de buidel moeten tasten om ze te krijgen, en de astronomische bedrijfskosten zullen betekenen dat de rekeningen maar zullen blijven komen, maar elke keer dat je je rechtervoet gebruikt om al dat lawaai en die versnelling de vrije ruimte te geven heb je gewoon geen tijd om daar bij stil te staan.

Past de Audi RS7 bij jou?

Hou je van snelheid? Hou je ervan om op je te onderscheiden van de massa? Heb je aandelen in verschillende petrochemische bedrijven? Dan is de Audi RS7 misschien wel de auto waar je naar op zoek bent. 


De ranke lijnen van de RS7 worden voor een behoorlijk angstaanjagende look gecombineerd met een reeks RS-specifieke details, terwijl de 4,0-liter V8 met dubbele turbo tot 605 pk garant staat voor behoorlijk indrukwekkende prestaties, zolang je er maar loodvrije benzine in blijft gooien. Er zijn ook genoeg andere dingen om van te houden, zoals het fraaie interieur, de royale uitrusting en de verrassend goede bruikbaarheid.

Welk model/motor voor de Audi RS7 kan ik het beste kiezen?

Dat is een beetje een lastige vraag. Er zijn maar twee uitvoeringen die zich onderscheiden door iets meer dan 45 pk en een sportuitlaat. Zowel de gewone RS7 als de krachtigere Performance-uitvoering zijn razendsnel, mooi om te zien, plezierig om in te zitten en voorzien van al het luxe speelgoed dat je je maar kunt wensen. Dus zullen ze je allebei bevallen als je geïnteresseerd bent in deze auto. 


Beide zijn echter ook erg, en dan bedoelen we ook echt erg, duur in aanschaf en gebruik, dus ook als je voor de standaarduitvoering gaat zul je waarschijnlijk niet veel geld besparen. Maar ja, het kopen van een auto als de RS7 is sowieso niet bepaald een rationele keuze, dus kun je eigenlijk net zo goed voor de hoofdprijs gaan. Het wordt dus de Performance-uitvoering.

Welke andere auto's lijken op de Audi RS7?

De RS7 van deze leeftijd heeft twee grote concurrenten, namelijk de BMW M6 Gran Coupé en de Mercedes-AMG CLS 63 S. Het zou tenslotte niet logisch zijn dat een van de drie grote Duitse autofabrikanten een auto aanbiedt zonder dat de andere twee alternatieven bieden. Nee, dat kan niet. Iets verder op de prijsschaal omhoog werpt een andere Duitse deelnemer zich in de strijd in de vorm van de Porsche Panamera, terwijl voor nog meer de Britten ook van zich laten horen met de Bentley Continental GT.

Populaire modellen

 • Audi A1
 • Audi A3
 • Audi A4
 • Audi A5
 • Audi Q2
 • Audi Q3
 • Audi Q5

Terug naar boven