Audi R8 review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2015
Categorie
Performance
Brandstof
Benzine

Geschreven door

9 / 10

beoordeling van heycar

De beste supersportwagen, een alleskunner

Voordelen

 • Brute kracht voorwaarts, in 1 woord: prestaties
 • Aangedreven door Audi's legendarische V10
 • Verfijnd en comfortabel op lage snelheden

Nadelen

 • Rijdt niet zo scherp als zijn rivalen
 • Schrikbarend grote brandstofslurper
 • In vroege modellen ontbreekt essentiële uitrusting
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Audi R8

"Hij rijdt misschien niet zo scherp als een Porsche 911 of McLaren 570S, maar de Audi R8 blijft een van de meest volmaakte supersportwagens die er te koop zijn. Gebruiksgemak, comfort en fantastische finesse: de R8 laat zijn concurrenten achter zich in dagelijkse bruikbaarheid. De muzikale V10 en het geavanceerde systeem voor vierwielaandrijving maken het verrassend eenvoudig om hem te temmen."

Autoclichés kom je overal tegen, maar zo nu en dan kom je een auto tegen die zo briljant is dat hij zich kwalificeert voor ieder stereotype dat je maar kan vinden. De Audi R8 is een van die auto's: hij is revolutionair, een echte doorbraak en hij stuurt werkelijk alsof je op rails rijdt.


Op de open weg rijdt de R8 sprankelend als champagne, met een ongehoorde versnelling en een heerlijke soundtrack die zich opbouwt met de toeren mee. De V10 is theatraal, flamboyant en hoogtoerig. Hij start op met een koor van knetteren en knallen. Tot 50 kilometer per uur blijft de motor rommelen met verrassende charme.


De stuurinrichting is licht en responsief, de grote spiegels geven uitstekend zicht in alle richtingen. Ook de werking van de pedalen is geraffineerd, wat betekent dat je kleine beetjes rem of gas kunt toepassen in het verkeer, zonder de bij supersportwagens gebruikelijke schokkerigheid. 


De zeventraps S tronic automatische versnellingsbak doet het goed in combinatie met de V10. Hij behoudt de versnellingen in de bochten en zorgt voor snelle schakelingen als je hem op de rechte stukken aanspoort. De R8 is uitgerust met een set rijprofielen waarmee je de besturing en het geluid uit de uitlaat kunt beïnvloeden. Zelfs bij de meest gezapige instellingen kun je er heel veel plezier mee maken.  


Hoewel de stuurinrichting indruk maakt, heeft hij nog altijd niet de precisie van de Porsche 911 of McLaren 570S, die scherper voelen. Toch rijdt de R8 extreem goed, en kan makkelijk ruwe oppervlakken aan. 


Bij dagelijkse ritten op stedelijke snelheden is de R8 de beste in zijn categorie, en daardoor een van de beste high performance auto's voor dagelijks gebruik. 

Is de Audi R8 geschikt voor jou?

De Audi R8 is een hele snelle maar wel vriendelijke supersportwagen. Alle versies zijn eenvoudig te besturen, hebben een goede uitrusting en zijn ook comfortabel tijdens langere reizen. 


Als je niet vertrouwd bent met de prestaties en het type besturing van voertuigen met hoge prestaties die meer dan 300 km/u kunnen, dan is de R8 een hele goeie om mee te beginnen. Het interieur is luxueus, ruim en gebruiksvriendelijk. Modellen met topspecificaties hebben een compleet pakket met parkeersensoren en camera's, waardoor je niet steeds een kwartier bezig bent als je hem op verantwoorde wijze bij je lokale supermarkt wilt parkeren. 


De 5,2 liter V10 motor met natuurlijke aanzuiging mag er dan wel intimiderend uitzien en klinken, het is toch een van de meest voorspelbare motoren met hoge prestaties op de markt. De levering van het vermogen is soepel en betrouwbaar, en de zeventraps automaatbak is intelligent en aarzelt niet bij het op- of terugschakelen. 


De R8 voelt niet zo geavanceerd als zijn rivalen wat snelheid betreft. De stuurbekrachtiging is net wat te sterk, en het systeem voor vierwielaandrijving maakt het moeilijk om de grenzen van de auto te verkennen. Dat systeem voor vierwielaandrijving produceert een verbijsterende hoeveelheid grip, maar verder kent het zijn beperkingen. Alleen doorgewinterde bestuurders zullen in staat zijn om de minutieuze aanwijzingen te begrijpen wanneer die grenzen worden overschreden.


Hoe dan ook, voor dagelijks comfort en gebruiksgemak beoordelen we de R8 als de beste allround supersportwagen. 

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Audi R8?

Het is onwaarschijnlijk dat de Audi R8 je teleurstelt. Hij is fantastisch om in te rijden, brutaal snel en toch comfortabel om iedere dag te gebruiken. Maar als je het meeste wilt halen uit de ervaring met jouw R8, dan raden we je aan om een van de modellen te kopen die een facelift hebben ondergaan (verkocht vanaf 2019). 


Deze vernieuwing later in de cyclus van het model houdt in dat er meer standaarduitrusting op zit, en bovendien zijn er belangrijke aanpassingen gedaan aan de vering en de stuurinrichting. Ook Audi's Virtual Cockpit is een standaardkenmerk geworden, en vervangt de traditionele wijzerplaten voor de instrumenten door een 12 inch HD-scherm. 


De V10 wordt aangeboden in twee versies qua vermogensoutput. De hoogste modellen in de reeks hebben de meeste power. Met dank aan de betere uitrustingsniveaus en verbeterde styling van het exterieur denken wij dat de versies V10 Plus/Performance de beste beleving van de R8 bieden. 


Welke auto's zijn vergelijkbaar met de Audi R8?

De Porsche 911, McLaren 570S en Honda NSX zijn stuk voor stuk geduchte concurrenten voor de Audi R8. De Porsche en de McLaren zijn allebei scherper, en zorgen voor een boeiender rijervaring. De Honda heeft lagere brandstofkosten dankzij zijn hybride aandrijfsysteem.


De R8 is fijner om dagelijks mee te leven, met zijn verfijnde besturing bij lage snelheden, en nuttige bestuurderstechnologie die hem makkelijker in het gebruik maken. Audi's complete pakket voor parkeerhulp (standaard meegeleverd) maakt inparkeren een fluitje van een cent. 


Wil je een comfortabele supersportwagen met een luxueus interieur dan is de Audi R8 waarschijnlijk de goede wagen voor jou. Het interieur van de R8 is mijlenver verheven boven dat van de 911, 570S en NSX, en de gebruikte materialen zijn hoogwaardiger waar je ook kijkt. Ook het infotainmentsysteem van Audi steekt met kop en schouders uit boven dat wat Porsche, McLaren en Honda momenteel produceren. 


Populaire modellen

 • Audi A1
 • Audi A3
 • Audi A4
 • Audi A5
 • Audi Q2
 • Audi Q3
 • Audi Q5

Terug naar boven