Audi Q8 review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2018
Categorie
SUV
Brandstof
Benzine, Diesel

Geschreven door

8 / 10

beoordeling van heycar

Op stijl gerichte SUV van Audi

Voordelen

 • Onberispelijke interieurkwaliteit
 • Rijdt in één woord goed
 • Ruim interieur en grote kofferbak

Nadelen

 • Slechts vijf zitplaatsen
 • Infotainmentsysteem kan wat afleidend werken
 • Niet goedkoop in de aanschaf noch in het gebruik
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Audi Q8

"We hebben het altijd maar over dat enorme aantal SUV's dat er tegenwoordig op onze wegen rijdt, maar er is een heel goede reden waarom die zo populair zijn."

Zij geven kopers van gezinsauto's namelijk de ruimte en praktische bruikbaarheid waar ze behoefte aan hebben, maar dan met alle stijl en luxe waar ze naar verlangen. Maar niet iedereen heeft de veelzijdigheid van een zevenzitter nodig, dus is de Audi Q8 ontworpen met wat minder van die eerste behoefte, en dubbel zoveel van het tweede verlangen.


Heb je zeven zitplaatsen nodig, dan verwijst Audi je gewoon naar een Q7. De vijfzitter Q8 heeft ondertussen een sierlijker en minder hoekig ontwerp. Zo is hij eleganter en begeerlijker, wat nog wordt versterkt door het ambitieuze Audi-logo.


Er zijn nog vele andere handelsmerken van Audi met succes in deze auto verwerkt, niet in het minst de onberispelijke bouwkwaliteit. Ieder oppervlak dat je ziet of aanraakt is een absolute verwennerij voor de zintuigen, waardoor dit als een werkelijk hoogwaardig product voelt. Van zo'n kwaliteit dat hij rivalen als de BMW X6 en Mercedes-Benz GLE Coupe kan verslaan. 


Ja, dit is een hele dure auto, maar een dergelijke adembenemende kwaliteit maakt dat de Q8 zijn prijskaartje waard is. Net als de stapels luxe- en veiligheidsuitrusting die je er standaard bij krijgt. Die laatste heeft ertoe bijgedragen dat de Q8 de o zo belangrijke vijfsterrenbeoordeling heeft gekregen van Euro NCAP.


Op de weg is de Q8 erg ontspannen en stil, met een fabelachtige rollende finesse, en een dieselmotor (we hebben de benzinevariant nog niet geprobeerd) die soepel, gedempt en moeiteloos vermogend is. Nee, je rijdt niet op fluwelen kussentjes zoals bij sommige SUV's, maar meestal zit je comfortabel in deze auto, en je krijgt er een indrukwekkend scherpe besturing voor terug.


En praktische bruikbaarheid? Nou, hij heeft weliswaar maar vijf stoelen, maar die zijn dan wel allemaal net zo groot als dezelfde stoelen in de Q7, dus dit is een heel ruime comfortabele auto. Een grote kofferbak is ook niet weg bij het uitvoeren van zijn taken als gezinsauto, dat doet hij namelijk geweldig.


Nadelen? Ja, het infotainmentsysteem zou gebruiksvriendelijker kunnen, en zoals al vermeld, hij is vrij prijzig. Maar behalve dat is de Q8 een erg goede premium allround auto die perfect past bij het publiek waar hij op mikt. Ben jij dat, bereid je dan maar voor op genieten.

Is de Audi Q8 geschikt voor jou?

Ben je op zoek naar een luxueuze SUV met vijf zitplaatsen en ben je een levensgenieter, dan past de Q8 tot in zijn wortels bij jou. Zelfs vergeleken met rivalen van de bovenste plank zoals de BMW X6 en Mercedes GLE Coupe, maakt de Audi de indruk hen qua interieurkwaliteit nog een stap voor te zijn. Dat helpt natuurlijk de hoge prijs beter te begrijpen.


Hij zal ook bij je passen als je meer waarde hecht aan een behendige besturing dan aan rijcomfort, want hij voelt echt heel atletisch in de bochten. De rit kan wat stevig aanvoelen, maar het is absoluut geen oncomfortabele auto. En als je van gadgets houdt, dan zit je ook goed met de Q8, want hij heeft een enorm scala aan luxe-uitrusting, en alle nieuwste technologie voor het infotainment.

Wat is de beste keus qua model/motor voor de Audi Q8?

Er zijn maar twee verschillende motoren beschikbaar, en wij hebben daar maar één van geprobeerd, dus daar moeten we het nu mee doen. We zouden waarschijnlijk hoe dan ook die motor hebben aanbevolen, de 50 TDI diesel, omdat die zoveel zuiniger is dan de andere, de 55 TFSI benzine. Bovendien is hij superkrachtig, en indrukwekkend soepel en stil. Hebben we het over een voorkeur voor een uitrustingsniveau, dan is er niet veel wat je in een luxe SUV zou kunnen willen waar de basisuitvoering S line je niet al in voorziet. De versies Edition 1 en Vorsprung voegen daar nog meer speeltjes aan toe, maar ze voegen ook veel toe aan de prijs.

Welke auto's zijn vergelijkbaar met de Audi Q8?

De Q8 is een luxueuze SUV die meer met stijl bezig is dan met praktische bruikbaarheid, en daarin is hij zeker niet de enige. De BMW X6 en Mercedes GLE Coupe zijn waarschijnlijk zijn meest directe concurrenten qua maat, prijs en filosofie, terwijl ook Land Rover twee kanshebbers aanbiedt, de Range Rover Sport en de Velar. 


Kopers zouden ook verleid kunnen worden door de Porsche Cayenne Coupe als ze blij worden van een wat sportievere auto.

Populaire modellen

 • Audi A1
 • Audi A3
 • Audi A4
 • Audi A5
 • Audi Q2
 • Audi Q3
 • Audi Q5

Terug naar boven