Audi A8 review 2023

1 / 10

beoordeling van heycar

Jaar
2017
Categorie
Luxe
Brandstof
Benzine, Diesel, Plug-in hybrid

Geschreven door

9 / 10

beoordeling van heycar

Audi's toonaangevende luxe limousine

Voordelen

 • Een van de soepelst rijdende auto's op de markt
 • Sensationele interieurkwaliteit
 • Absoluut volgepropt met luxe uitrusting

Nadelen

 • Het touchscreensysteem kan beter
 • De automatische versnellingsbak kan traag reageren
 • De plug-in hybrid heeft een kleinere kofferruimte dan de rest
Inhoudsopgave

Eindoordeel over de Audi A8

"Er was een tijd, nog niet zo lang geleden, dat er maar één verstandige keuze was op de markt van de luxueuze sedans: de Mercedes S-Klasse. Deze werd door velen als 'de beste auto ter wereld' bestempeld en was comfortabeler, aangenamer en stiller dan rivalen zoals de Audi A8, BMW 7 Series en Jaguar XJ. Bovendien was hij ruimer, beter van kwaliteit en financieel verstandiger."

Nu snel vooruit naar 2017, en daar komt uit het niets Audi met deze auto, de nieuwste A8. Hij was groot. Hij was slim. Hij zat vol met technologie. Zou de A8 eindelijk het ondenkbare kunnen doen en de marktklasseleider van de troon stoten? Jawel. Dat is precies wat hij deed.


Kijk, er zijn een paar dingen waaraan een luxe limousine boven alles moet voldoen. De eerste daarvan is comfort. Dat betekent voldoende ruimte in het interieur zodat de welgestelde inzittenden zich kunnen uitstrekken, en genoeg luxueuze uitrusting zodat ze zich kunnen ontspannen en vermaken. Beide vakjes zijn hier aangevinkt. 


Het betekent ook dat je de inzittenden isoleert van de vulgariteit van de buitenwereld, en dat je ervoor zorgt dat hun rust niet wordt verstoord door hobbels op de weg of geluiden van buitenaf. En het is net dit dat de A8 beter doet dan om het even welke auto in zijn soort. Dit is niet alleen de soepelst rijdende auto in zijn klasse, het is een van de soepelst rijdende auto's in elke klasse. Oké, hij stuurt misschien niet zo scherp als zijn rivalen, maar wie kan dat wat schelen?


Wat een luxewagen nóg meer moet uitstralen, is kwaliteit en verfijning. Als je VIP's en captains of industry vervoert, willen ze immers het gevoel hebben dat ze eersteklas reizen. En ook hier loopt de A8 voorop. De kwaliteit van de gebruikte materialen is ongeëvenaard, en de degelijkheid en aandacht voor detail waarmee alles is geassembleerd is absoluut onberispelijk. Daarom voel jij je in geen enkele auto van deze klasse meer verwend.


Het zijn niet alleen op deze extra belangrijke aspecten dat de A8 scoort: hij levert voorbeeldig werk op vrijwel elk gebied. De motoren zijn soepel en krachtig, de efficiëntiecijfers zien er goed uit, vooral bij de slimme plug-in hybrid, en ook alle andere eigendomskosten zijn goed te overzien. Kleine minpuntjes? Het infotainmentsysteem met touchscreen is wat storend tijdens het rijden en de automatische versnellingsbak reageert soms wat traag, maar dat is het dan ook.


Zoals de meeste Audi's is de A8 een fantastische allrounder, wat zijn plaats aan de top van zijn klasse nog bevestigt. Als je een luxe limousine nodig hebt, is er nu een andere 'enige verstandige keuze'.


Is de Audi A8 geschikt voor jou?

Ben je op zoek naar een luxe limousine? Ben je op zoek naar de beste die er te vinden is? Dan is de A8 de auto die je wilt. Zelfs in vergelijking met uitstekende rivalen zoals de BMW 7 Series, Jaguar XJ en Mercedes S-klasse is de A8 een uitzonderlijke allrounder, die op elk gebied uitstekend presteert. 


Waar hij de beste in is, zijn de dingen die het belangrijkst zijn in een luxewagen, namelijk het rijcomfort, de wegligging en de kwaliteit, en dat is nu net waarom de grote Audi aan de top van de klasse staat. Dus als je een drukbezette CEO bent die tussen vergaderingen door moet worden gereden, of een chauffeur die beroemdheden naar galadiners en filmpremières moet rijden, dan is dit de auto die je zoekt.


Wat is de beste keus qua model/motor voor de Audi A8?

Wat uitrustingsniveau betreft, ontbreekt er niet veel aan het instapniveau van de Sportversie. Hij biedt je alle luxe die je nodig hebt en upgraden naar de S line of Black Edition uitvoering levert je weinig op, behalve een paar esthetische upgrades. Om eerlijk te zijn, de Vorsprung topversie voegt veel toe aan de lijst, maar ook veel aan de prijs.


Wat de motor betreft, zal de V6-benzine waarschijnlijk minder aantrekkelijk zijn door zijn gulzigheid, zodat de diesel populairder is, vooral voor bestuurders die veel kilometers afleggen of veel tijd op de snelweg doorbrengen. Deze zal volgens ons bij de meeste mensen in de smaak vallen. De plug-in hybride-versie is interessant voor wie korte afstanden aflegt bij woon-werkverplaatsingen of het grootste deel van zijn tijd in steden doorbrengt. Er zijn ook enkele zeer nuttige belastingvoordelen voor bestuurders van bedrijfswagens.


Welke andere auto's zijn vergelijkbaar met de Audi A8?

Je kunt niet over Audi praten zonder het te hebben over zijn onvermijdelijke, oude Duitse tegenstanders bij BMW en Mercedes. Als vlaggenschip van Audi’s luxe sedan kan de A8 wedijveren met de BMW 7 Series en de Mercedes-Benz S-Klasse.


Jaguar biedt met de XJ ook een verleidelijk atletisch alternatief, en wie betrouwbaarheid boven alles stelt, kan de Lexus LS overwegen. De Maserati Quattroporte zou een meer glamoureus alternatief kunnen zijn, terwijl de Bentley Flying Spur en Rolls Royce Ghost een beetje (nou ja, heel wat) hoger op de schaal staan.


Populaire modellen

 • Audi A1
 • Audi A3
 • Audi A4
 • Audi A5
 • Audi Q2
 • Audi Q3
 • Audi Q5

Terug naar boven